Met het initiatief 'Connect' vragen wij aandacht voor de ’offline verbinding’: de kracht van vriendschap. We willen benadrukken hoe krachtig menselijke aandacht en onderling contact is voor het overwinnen van kwetsbaarheden, angststoornissen en mentale problemen.
In 'Connect' vervlechten we beide onderwerpen. We vragen ons af in hoeverre de ontwikkeling van AI in onze maatschappij, en daarmee ook in het domein van de geestelijke gezondheidszorg, van invloed is op het probleem van depressie onder jong volwassenen.
Die invloed kent twee kanten:
AI in de vorm van Digitale zorg-coaches biedt kansrijke oplossingen om het
probleem van depressie op grote schaal te verhelpen. Digitale coaches kunnen
specialisten assisteren in het monitoren van patienten en hen helpen bij het plegen
van interventies, bijvoorbeeld door middel van motiverende berichten naar de
patienten.
Maar natuurlijk rijst ook de vraag in hoeverre een digitale coaches echt kunnen
voldoen aan de behoefte aan sociale verbondenheid.
Ook in een AI-tijdperk zal persoonlijke ontwikkeling samengaan met
vormen van menselijke aandacht en onderlinge samenwerking.
De verwachting is dat er in de toekomst e-health applicaties ontwikkeld worden door de game industrie. Denk bijvoorbeeld aan e-health toepassingen met VR-brillen in de vorm van apps op mobile telefoons, of speciale ’e-zorg’-modules die onderdeel kunnen zijn van online games of sociale platvormen. Dit zou een goede ontwikkeling kunnen zijn. Budgettair is er commercieel gezien vaak veel meer ruimte voor ontwikkeling en onderhoud, en en-passant komt er door het grote gebruik ook meer aandacht voor de problematiek.
Iedere ontwikkeling kent echter ook zijn duistere kant. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat deze games verslavend kunnen werken. Onbewust aan de zijde van de gebruiker, of erger : bewust aangewakkerd door de leverancier. Denk aan allerlei vormen van merchandising, waarbij feitelijk misbruik gemaakt kan worden van de zwakke en beïnvloedbare positie van de gebruikers. Ook kunnen concurrerende leveranciers elkaar digitaal aanvallen, hacks plaatsen en over de rug van de gebruikers elkaars product negatief beïnvloeden. Competitie en onverzadigbare honger naar geld kan leiden tot wildgroei en misbruik over de rug van gebruikers, die met de game modules proberen hun angst- stoornissen of depressie te overwinnen.
Door middel van activiteiten willen we samen met jongeren werken aan het hiervoor genoemde thema. Daarbij gaat het niet alleen om de resultaten, maar ook om ook de weg-er-naar-toe. Door samen te werken dragen we al een steentje bij aan de oplossing van het probleem. Door de verschillende activiteiten ook onderling te verbinden, kan ieder vanuit zijn eigen talent en interesse meedoen.
Schrijven is een manier om belevenissen te delen en/of te verwerken. Dankzij de 'community mindset' is het zelfs mogelijk om een verhaal uit te breiden of delen van een verhaal te vervangen.
We kijken naar de ontwikkeling van online-chatbots en apps die als digitale coach fungeren. Bijvoorbeeld de techniek van een fitbit app of de analyse van de data die daarmee verzameld wordt. Zowel technieken (open source chatbots) als vraagstukken over hoe je een app kunt ontwerpen (en zelfs verslavend kunt maken) komen aan bod.
Een verhaal dient te worden ervaren. Het maken van een film zet aan om de boodschap van de schrijver op een bepaalde manier te laten beleven. Regie en acteerwerk zorgen voor beleving. Samen met jongeren willen wij films waarin zij zich kunnen herkennen.
Het initiatief 'Connect' is ontstaan uit ontmoetingen van twee naamgenoten, ieder enthousiast en proactief in zijn eigen vakgebied: Wico Mulder, arts jeugdgezondheidszorg en Wico Mulder, expert op het gebied van IT en kunstmatige intelligentie. Met hun onderzoekende geest en intrinsieke drive om te verbinden, delen zij de behoefte om activiteiten te ondernemen met jongeren. Ze hadden een idee voor het maken van een film, die verboekt zou kunnen worden, maar zagen ook dat dat een te verkokerde activiteit zou zijn. De vervlochten thema's hebben continu aandacht nodig en kunnen het beste worden opgepakt in de vorm van een community project. De naam 'Connect' (verbinden), was bedacht als de titel van de film maar is nu de naam van dit community initiatief. Het heeft betrekking op zowel de noodzaak van sociale verbinding in een wereld waar AI een steeds belangrijkere rol speelt, als op de wijze waarop we hiervoor aandacht vragen; een community project.